Advente ir gaidīšanas laiks. Ziemassvētku gaidīšanas laiks... Tas ir
laiks, kad pat sniega nīdējiem gribas ieraudzīt aiz loga baltu sniega
segu, gribas sajust uz mēles izkūstam pirmo sniegpārsliņu, gribas
ievelties baltajā un pūkainajā gubu mākonī un plivināt rokas un kājas,
zīmējot sniega segā sniega eņģeli. Ziemassvētkus pavadīt ar ģimeni,
pikoties, braukt ar ragaviņām, apmeklēt slidotavu un atgriezties siltās
mājās, uzvilkt vilnas zeķes, pagatavot karstu upeņu dzērienu ar kanēli
un krustnagliņām, ieritināties siltā pledā pie eglītes kopā ar ģimeni.
Tie ir Ziemassvētki!
Ziemassvētki ir visur, un tos svin visur, bet tradīcijas ir dažādas.
Kādas tad tās ir, vai kāda ir jau iemantota mūsu mājās, vai kādu vēlētos
iemantot, kādas ir atšķirības, par to ir vērts uzzināt, jo kas zina,
varbūt arī pie tevis kādu dienu ciemosies viesis no Vācijas vai
Francijas, Somijas vai Itālijas, un tieši tad pavisam jauki būtu, ja
iepriecinātu tieši ar tās valsts tradīciju, liekot sajusties kā mājās,
jo tieši Ziemassvētkos mājas ir svarīgas ikkatram.
Apkārt Eiropai
Īstā Ziemassvētku vecīša valsts Somija
Somijas klimatiskie apstākļi nodrošina baltus Ziemassvētkus, un, jo
tālāk uz ziemeļiem jūs dosieties, jo baltāki tie būs. Somijas ziemeļu
daļā Lapzemē – Korvatunturi dzīvojošais Santa Klauss ir vienīgais īstais Ziemassvētku vecītis, un cilvēki no visas pasaules visu gadu brauc uz Rovaniemi,
uz Ziemassvētku parku, kā arī no visas pasaules sūta vēstules.
Interesanti, ka Somijā uz Ziemassvētkiem katru gadu izdod īpašu
Ziemassvētku pastmarku. Ziemassvētku vakarā daudzas ģimenes dodas uz
baznīcu un uz kapiem iedegt svecītes. Pirms Ziemassvētku vecītis ir
izdalījis dāvanas, lielākā daļa somu dodas saunā.
Ēdiens.
Viena no tradicionālākajām Ziemassvētku galda sastāvdaļām ir
Ziemassvētku šķiņkis, kuram klāt tiek pasniegtas dažādas piedevas. Uz
galda neiztrūkst arī tītara un jēra gaļa, kā arī burkānu, biešu un siļķu
salāti.
Valsts, kur Ziemassvētki ir gada svētki. Francija
Francijā Ziemassvētki ir svarīgākie svētki ģimenē. Ziemassvētku vecīti Francijā sauc par Père Noël,
un dāvanas viņš nenes maisā, bet gan lielā grozā uz muguras. Ļoti sena
tradīcija ir Ziemassvētku dienās kamīnā lēni dedzināt resnu malkas bluķi
un pelnus beigās izkaisīt uz lauka, kas nozīmē laimi un labu ražu. Bet
šī tradīcija tiek atzīmēta tikai laukos. Pilsētā bluķi nededzina, bet
gan pērk vai gatavo paši tradicionālāko Ziemassvētku kūku bûche de Noël jeb kūku, kas izskatās līdzīga malkas pagalei.
Ēdieni. Pieminētais bûche de Noël. Tītara cepetis ar kastaņiem vai gaiļa cepetis ar plūmēm, neiztrūkst arī austeres un dažādas pastētes. Protams, foie gras un vīns. Pēc vakariņām ģimenes tradicionāli dodas uz pusnakts dievkalpojumu jeb Messe de minuit.
Adventes kalendāra valsts Vācija
Vācijā Ziemassvētki ir gada svarīgākie un nozīmīgākie svētki, kuri
sākās ar Adventu un pirmās sveces iedegšanu Adventes vainagā. Arī bērni
gaida šos svētkus, jo sākot no 1. decembra tiem katru dienu ir atļauts
atvērt vienu durtiņu Adventes saldumu kalendārā un Adventes laikā
rakstīt Ziemassvētku vecītim vēlamo dāvanu sarakstu. Adventes svētdienās
visa ģimene sanāk kopā, dzer karstu tēju, kakao vai punšu, ēd cepumus,
piparkūkas un Vācijas tradicionālo Ziemassvētku kēksu – Stollen. Šajās dienās ģimenes atpūšas un lasa bērniem priekšā Ziemassvētku dzejoļus.
5.
decembrī visi bērni pie savu istabu durvīm vai kamīniem izkar tīras
zeķes cerībā, ka Svētais Nikolauss tās pa nakti piepildīs ar saldumiem
un augļiem. Tāpēc 6. decembri dēvē par Svētā Nikolausa dienu.
Līdz
ar pirmo Adventu savas durvis ver arī Ziemassvētku tirdziņi, kur, kā
jau katru gadu, plašā klāstā ir Ziemassvētku dekorācijas, eglīšu
rotājumi, piparkūkas, karstvīns, sveces un viss nepieciešamais
Ziemassvētkiem.
Egle tiek pušķota, vēlākais, Ziemassvētku
vakarā, un šī tradīcija ir radusies 17. gadsimtā. Zem eglītes
tradicionāli tiek simboliski izveidota Jēzus dzimšanas vieta – kūts ar
silīti. Bieži vien pēc eglītes izrotāšanas bērni šajā istabā vairs visu
dienu netiek ielaisti, lai Kristus bērns vai Ziemassvētku vecītis varētu
mierīgi aizdegt sveces un salikt zem eglītes dāvanas.
Ziemassvētku
vakarā vecāki bērniem lasa priekšā Ziemassvētku stāstu vai arī iet uz
dievkalpojumu. Lai gan daudzi cilvēki Vācijā baznīcu apmeklē reti,
Ziemassvētku vakars ir tā reize gadā, kad aiziet pat tādi, kuri to
ikdienā nedara.
Ēdiens. Vācijā nav kāda viena
tradicionāla ēdiena Ziemassvētku vakaram. Daudzās ģimenēs ir
izveidojušās savas tradīcijas attiecībā uz ēdieniem, pie kurām pieturas
gadiem, savukārt citas ģimenes vairāk eksperimentē un katru gadu meklē
jaunas idejas un receptes svētku galdam. Svētku galdā (ne tikai
Ziemassvētkos) bieži vien tiek likta karpa un kartupeļu salāti,
neiztrūkst arī mazās desiņas un sardeles. Bieži vien nopietnākas
pusdienas tiek gatavotas pirmajā un otrajā Ziemassvētku dienā. Tad
nereti galdā ceļ zoss vai tītara cepeti ar klimpām un sarkanajiem
kāpostiem. Pat ja katrā ģimenē ar galveno ēdienu un piedevām tiek
variēts, kartupeļu un maizes klimpas ar sarkanajiem kāpostiem un
dzērvenēm varēs redzēt galdā ļoti daudzās ģimenēs.
Pedantiskās svētku valstis – Austrija un Šveice
Šveicē Ziemassvētki ir ļoti nozīmīgi svētki, ko gaida katra ģimene.
Līdzīgi kā Austrijā, arī Šveicē dāvanas nenes Ziemassvētku vecītis, bet
gan Kristus bērns. Neizpaliek egles pušķošana un gardas maltītes
gatavošana. Būtiska tradīcija šajā valstī ir kopīga muzicēšana un
dziedāšana ģimenes lokā svētku vakarā. Šveicē iemīļots ēdiens uz svētku
galda ir fondī.
Arī Austrijā Ziemassvētkus ļoti gaida un
tradīcijas ievēro pedantiski. Jau kādu laiku pirms pašiem svētkiem katrā
mājā tiek cepts un šmorēts – smaržo pēc kūkām, kēksiem, piparkūkām un
ceptiem āboliem. Lielākoties svētku galdā svētvakarā tiek celtas karpas,
zosis, pīles un cepti tītari. Vakariņas parasti noslēdz zupa, piemēram,
klimpu zupa, un kāds deserts.
Ziemassvētku saldumi raganu rokās. Itālija
Itāļu tradīcijas daudziem Vācijas un Austrijas bērniem šķistu tīrās
šausmas, Itālijā tradicionāli saldumus nes nevis Nikolauss, bet la Befana
jeb ragana, kura no mājas uz māju pārvietojas, lidojot uz slotas.
Itālijā bērni dāvanas saņem tikai 6. janvārī, bet, ja viņi uzvedušies
slikti, tad dāvanu vietā saņem ogļu gabalus.
Ēdiens.
Šie svētki Itālijā lielā mērā pieskaitāmi pie kulināriem svētkiem.
Svētku galdā netrūkst ne vistas ar rīsiem, ne zivs, ne cepta tītara.
Svētku kūka ar rozīnēm un sukādēm – panettone kopā ar gardu vīnu ir tradicionāls saldais ēdiens katrā ģimenē. Bet netiek aizmirsta arī pandoro maize vai panforte.
Ilgo svētku zeme Spānija
Adventes laiks Spānijā norit mierīgā gaisotnē. Svētku sākuma kulminācija ir loterija (el Gordo),
kura izspēlētās summas dēļ tiek uzskatīta par lielāko loteriju visā
pasaulē (šobrīd naudas laimesti sasniedz 2,3 miljardus eiro). Spānijā tā
ik gadu norisinās jau kopš 1812. gada. Lielākā daļa spāņu pērk
loterijas biļetes un ar lielu satraukumu gaida izlozi.
Ziemassvētku
egle Spānijā kļuvusi populāra tikai pēdējos gadu desmitos, toties Jēzus
silīte ir ļoti populāra un tradicionāla svētku sastāvdaļa, jo
svētvakarā ģimenes sastājas ap silīti un dzied villancicos – Ziemassvētku dziesmas.
Pusnaktī sākās svētā mise, kuru Spānijā sauc par Misa del Gallo
(Gaiļa mise), jo gailis esot bijis pirmais, kurš visiem paziņojis par
Jēzus piedzimšanu. Mazākos ciematiņos un pilsētās cilvēki nereti pēc
mises satiekas centrālajā laukumā, lai kopā dziedātu un līdz pat rīta
gaismai, ugunskura sildīti, priecātos.
Ēdiens. 24. decembris ir svētvakars (Noche Buena), kad visa ģimene tiekas pie galda uz vakariņām. Spāņu tradicionālais gardums, kas ir neiztrūkstoša lieta svētku galdā, – „turron”
jeb nuga, tā sastāv no olām, mandelēm, medus un cukura. Pēc vakariņām
uz galda novieto „likteņa urnu”, kurā atrodas daudz mazu pilnu un tukšu
paciņu. Katrs no urnas velk ārā dāvaniņas tik ilgi, līdz izvelk pilnu
paciņu.
5. janvāra vakarā bērni kārtīgi notīra savas kurpes un
novieto tās pie istabas durvīm kopā ar pienu un kūkām trīs svētajiem
ķēniņiem un salmus un ūdeni kamieļiem, kuri tradicionāli nes bērniem
dāvanas. Šajā vakarā bērni ir ļoti paklausīgi un iet laicīgi gulēt, jo
nākamajā rītā cer saņemt dāvanas. Spānijā līdz pat 6. janvārim notiek
dažādi Ziemassvētku pasākumi un atrakcijas.
Apkārt pasaulei
Ziemassvētki 35 grādos. Austrālija
Ziemassvētku svinības, kad aiz loga +35 grādi pēc Celsija? Tādi tie
ir Austrālijā, kur Ziemassvētki norisinās tieši pašā vasaras vidū un
nekad nav „balti”. Tomēr austrāliešiem ir izkopta alternatīva svētku
programma, kura sākas jau decembra sākumā. Tā kā dabīgās egles iegāde ir
ļoti dārgs prieks, ko atļaujas tikai retais, ģimenes iegādājas un pušķo
mākslīgās eglītes. Kad egle izpušķota, zem tās sāk likt dāvanas, kuras
nereti tur glabājas pat 1–4 nedēļas, līdz īsto svētku sākumam. Bērni šo
nedēļu laikā aizgūtnēm min, kuram būs kura dāvana, kas tajā varētu būt
iekšā.
Arī mājas Austrālijā tiek rotātas gan no iekšpuses, gan
ārpuses. Diemžēl Austrālijā nenotiek Ziemassvētku tirdziņi, toties katrā
pilsētā norisinās Carols by Candlelight – brīvdabas koncerti,
kurus var vērot arī televīzijā. Tajos dziedātāji, kori un orķestri sveču
un Ziemassvētku lampiņu gaismā apbur publiku.
24. decembra
vakarā bērni pie mājām izliek burkānu, pienu un kēksu, lai iepriecinātu
Ziemassvētku vecīti un viņa „ziemeļbriežus” (kuri Austrālijā ir 6 balti
ķenguri). 25. decembra rītā neviens bērns Austrālijā ilgi neguļ.
Ziemassvētku vecītis ir katram sarūpējis dāvanas lielā maisā un maisu
nolicis pie gultas. Dienas gaitā visi satiekas, rīko barbekjū un
piknikus un vēlreiz dala dāvanas, šoreiz tās, kuras sarūpējuši paši,
nevis Ziemassvētku vecītis.
Ziemassvētki, kuros gaidīts ikviens. Krievija
Krievijā Ziemassvētki sākas 6. janvārī, pusnaktī ar tradicionālajiem
dievkalpojumiem pareizticīgo baznīcās, bet 7. janvārī pieņemts sveikt
radus un draugus. Atšķirībā no daudzām Eiropas valstīm, kur šos svētkus
svin tikai ģimenes lokā, aiz aizvērtām durvīm, Krievijā tos svin lielā
draugu un radu pulkā un priecājās par katru viesi.
Ēdiens. Ziemassvētku vakars Krievijā ieguvis nosaukumu „сочельник”, kurš radies no rituāla ēdiena сочива,
kas izgatavots no sarkanajiem kviešiem vai miežiem, griķiem un rudziem,
sajauktiem ar medu, mandelēm un magoņu „pienu”. Ēdienu šajā dienā
nedrīkstēja nobaudīt līdz pirmajai zvaigznei, pieminot Betlēmes
zvaigzni, kura spīdēja par godu Kristus dzimšanai.
Ziemassvētkos
visa ģimene satiekas pie bagātīgi klāta galda, kas sastāv no 12
ēdieniem. Uz galda ir gan pankūkas, gan zivju ēdieni, liellopu un cūku
kāju želejas, pildīts sivēns ar putras piedevu, cūkas desa, cepeši,
medus prjaņiki un, protams, zoss cepetis. Dāvanas bērni saņem Vecgada vakarā, tās atnes Salavecis un Sniegbaltīte.
ASV
Lai cik tas dīvaini šķistu, jo ASV ir ticīga valsts, Ziemassvētkus
tur sāka iemīļot tikai 19. gadsimtā. ASV ļoti strauji „aizņēmās” no
citām valstīm tradīcijas: no Skandināvijas – bluķa dedzināšanu, no
Anglijas – āmuļu karināšanu virs durvīm, no Meksikas – kamīna rotāšanu
ar zvaigznēm un no Vācijas – tradīciju par egles iegādi un pušķošanu.
Ziemassvētku
vakaram ASV ir mazāka nozīme nekā pie mums, jo daudzas ģimenes uz
tradicionālo pusnakts misi dodas pirmajā Ziemassvētku dienā, savukārt
Ziemassvētku vakarā bērni pie kamīna pakarina zeķes un cer, ka Santa
Klauss nākamajā rītā tās būs piepildījis ar dāvanām.
Ēdiens. Kad
dāvanas saņemtas, visa ģimene sēžas pie svētku galda, un viens no
galvenajiem ēdieniem ir tītara cepetis. ASV Ziemassvētku diena ļoti maz
atšķiras no Pateicības dienas.
|